Anasayfa
Satılık Oto
Satılık Parça
Haberler
Kaynak
Videolar
Albüm
Ziyaretçi Defteri
İletişim

Mercedes 300 SL / 23-01-2010

Martı Kanat olarak da bilinen Mercedes Benz 300 SL, İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki ilk yılların en gözde modellerindendi. Efsane haline gelmesini sağlayan kapıları, teknik bir mecburiyet gereği bu şekilde yapılmıştı. Kapı menteşelerini tavana yerleştirmekten başka çare yoktu. Çünkü boru şasinin üzerine normal bir kapının yerleştirilmesi mümkün değildi.











1952 ylında Mercedes'in motorsporlarına dönme kararıyla Mercedes Benz 300 SL'in de ilk adımı atıldı. O yıl Le Mans yarışını bir Jaguar C-Type kazanmıştı. 3.4 litre hacimli ve 6 silindirli XK motoru Mark VII'den alınmıştı. Mercedes Benz de bunun aynısını yapmaya karar verdi ve 1951 model 300S'in 3.0 litre hacimli, 6 silindirli motorunda karar kıldı. 300 S'ten ayrıca aktarma organları, üçgen salıncaklar ve arkadaki esnek dingilli süspansiyon da alındı. Bu parçalar bir seri üretim otomobil için geliştirildiğinden dolayı, yarışa girecek bir otomobil için fazlasıyla ağırdı. Fakat bunları değiştirmek mümkün olmadığı için başka bir takım kısıntılara gitme kararı verildi. Teknisyenler, hafif ama çok sağlam bir boru şasi gelişirdiler. Kapı eşiği mümkün olduğu kadar alçak konumlandırılmıştı fakat buna rağmen geleneksel kapılar için fazla yüksekti. Böylece 300 SL, daha sonraları ünlü olmasını sağlayan kanat şeklindeki kapılara sahip oldu.



SL harfleri "Super Leicht" (süper hafif) anlamına geliyordu. 300 SL, ilk olarak İtalya'daki Mille Miglia yarışına katıldı ve bir ay sonra İsviçre'de katıldığı yarışta spor otomobiller sınıfında birinci oldu. Üretildiği ilk yıl önemli başarılar kazanan otomobil, 1953 yılında küçük değişikliklere uğradı. Bu değişiklikler sonunda motor gücü 172 HP'den 208 HP'ye yükseldi. Karoser biraz yükseltildi ve motordaki sıcak havanın daha kolay çıkabilmesi için çamurluklara havalandırma delikleri açıldı. 1954 yılında seri üretime geçme kararı alındı ve o yıl New York'taki Otomobil Fuarı'nda tanıtıldı. Yarış versiyonu ile çok benzer özelliklere sahip olan 300 SL'in yol versiyonu aynı zamanda enjeksiyon sistemli ilk seri üretim otomobil olarak da tarihe geçti.



İki kişilik bu otomobilin direksiyonu öne doğru katlanabiliyor ve sürücünün otomobile binişini kolaylaştırıyordu. Bagaj olarak iki koltuğun arkası kullanılıyordu. 250 km/s son hıza ulaşabilen 300 SL'in tek rakibi Ferrari olarak görülüyordu. Yüksek hızlarda zaptetmenin bir hayli zor olduğu 300 SL'den 4 yıl boyunca toplam 1400 adet üretildi. 1957 yılında ise yerini 300 SL Roadster'a bıraktı.





[ YORUM ]


Toplam 1 yorum yapılmış. Yorumların tamamını görüntülüyorsunuz.

muteşem bile çok basit kalıyo

arabaların kartalı diyorum ben muhteşem bir dizayn bu arabayı her görüşümde kendimi onla bütünleşmiş hisediyorum ve bana göre yerdeki özgürlük diyorum fenomen insanlar için fenomen bir otomobil

cahit koç (04.02.2010 - 20:53)

Tasarım: ARTER