Anasayfa
Satılık Oto
Satılık Parça
Haberler
Kaynak
Videolar
Albüm
Ziyaretçi Defteri
İletişim

Elektrikli Otomobil Üssü / 26-02-2010

Dünya otomotiv devlerinin elektrikli otomobil üssü Türkiye olacak. Bursa'yı elektrikli araç üretimi için üs seçen Fransız Renault'dan sonra, ABDli Ford Motor Company de ilk elektrikli aracı için Gölcük'ü seçti.

Türkiye,dünya otomotiv devlerinin elektrikli araç üssü haline geliyor. Bursa'yı elektrikli araç üretim üssü seçen Fransız Renault'dan sonra Amerikan Ford'da ilk elektrikli aracı için Gölcük'ü seçti. Gölcük'te Ford Otosan fabrikasında üretilen Transit Connect, Ford Motor Company'inin ilk elektrikli aracı olacak. Araçlar Türkiye'den ABD'ye ihraç edilecek, elektrikli motor ABD'de takılacak. İlk elektrikli Transit Connect'in yıl sonunda satışa sunulması planlanıyor. Yılda ilk etapta bin adet elektrikli Transit Connect satışı hedefleniyor. Aracın fiyatının ise 60 bin dolar civarında olacağı tahmin ediliyor. Ford, elektrikli Transit Connect'in ardından iki yıl içinde toplam 4 elektrikli ve hibrid araç satışa sunmayı planlıyor. Ford'un Transit Connect'ten sonra ikinci elektriklisi Focus Sedan olacak. Ford, 2012 yılında ise iki hibrid aracı daha satışa sunmayı hedefliyor.

Fransız Renault da, 4 elektrikli otomobil üretmeyi planlıyor. Renault'nun satışa sunacağı ilk elektrikli otomobil ise Bursa'da Oyak Renault Fabrikaları'nda üretilen elektrikli Fluence olacak. Diğer elektrikli otolar Zoe ve Kangoo Fransa, Twizy ise İspanya'da üretilecek. Renault'nun Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdürü Patrick Pelata, elektrikli Fluence'ın Bursa'da üretileceğini açıkladığı toplantıda, Oyak Renault Bursa tesislerinin, Renault'nun elektrikli araç hedeflerini gerçekleşmesinde önemli bir rol üstleneceğini söylemişti. Oyak Renault, yapılan satış anlaşmasına bağlı olarak İsrail ve Danimarka'ya 5 yılda 100 bin adet Elektrikli Fluence ihraç edecek. Oyak Renault, böylece yaklaşık 1 milyar Euro'luk elektrikli otomobil ihracatını garanti altına aldı. Yılda 20 bin adet olan elektrikli oto üretimi, talebe bağlı olarak 30 bin adete çıkabilecek.

ANCAK, elektrikli otomobil üretimi planlayan sadece Renault ve Ford değil. Türk tasarımcı Murat Günak ve fütürist Alphan Manas'ın üretmeye hazırlıdğı elektrikli otomobil projesinin yanı sıra Boyner Sanayi'de üretim planlıyor. 56 yıldır tekstil sektöründe faaliyet gösteren şirket Amerikan milyarder Warren Buffet'in yüzde 10 ortak olduğu Çinli BYD firmasıyla Türkiye'de elektrikli otomobil üretmek için anlaşma imzaladı. Boyner Sanayi, Çinli şirketle imzaladığı anlaşmayla 2012 yılında Türkiye'de elektrikli otomobil üretmeye başlayacak. BYD, Boyner Sanayi ile yaptığı bu anlaşmayla Türkiye üzerinden Avrupa için elektrikli otomobil üretmeyi planlıyor.




[ YORUM ]


Henüz yorum yapılmamış.

Tasarım: ARTER