Anasayfa
Satılık Oto
Satılık Parça
Haberler
Kaynak
Videolar
Albüm
Ziyaretçi Defteri
İletişim

Kara Uçağı; Saab 92 / 03-04-2011

Her ülkenin kendisiyle özdeşmiş bir takım özellikleri vardır. Çeliği ve aşırı soğuklarıyla ünlenen İsveç ise sağlam otomobilleriyle de adından söz ettiriyor. Ülkedeki iki otomobil üreticisinden biri olan Volvo ticari araçlarıyla da dikkat çekerken Saab, uçak üretimindeki yatırımlarıyla dikkat çekiyordu. Uzun yıllar boyunca güvenlik, teknoloji ve yeniliklerle dolu modeller sunan Saab'ın ilk seri üretimiyse 92 adını taşıyordu.







İsveçli Saab, Svenka Aeroplane Aktle Bolaget (İsveç Uçak Anonim Şirketi) markasının öyküsü 1937 yılında askeri uçak üretimiyle başladı. Bir yandan uçak üreten Saab diğer tarafta kendisine has çizgileri bulunan ve diğerlerine benzemeyen çok farklı bir otomobil geliştirmek için 1946 yılında çalışmalarına başladı. Saab, otomobil tasarımında bir uçağın aerodinamik özelliklerinden yararlanarak geliştirdiği 1/10 ölçeğindeki ilk konseptini yine 1946 yılında rüzgar tünelinde test etti. Bu test otomobilin sadece üst yüzeyi değil, tamamında test yapılarak 0.32 Cd'lik bir sürtünme katsayısı elde etti. Bu uzun yıllar üretilecek otomobiller içerisinde oldukça iyi bir rakamdı.



Uçak mühendisi ve tasarımcı Gunnar Ljungström liderliğinde yürütülen çalışmada ilk model artık üretime hazırdı. DKW markasından da esinlenen Saab mühendisleri, 92002 konsept kodlu aracı 1950 yılında 92 model adıyla üretimi alındı. Saab 92, uçağı andıran tasarımıyla tek parçadan üretilen şasi ve karosere sahipti. Araçta, 25 HP gücündeki 0.76 lt'lik 2 silindirli ve 2 zamanlı bir boxer motor ile 3 ileri manuel şanzıman görev yapıyordu.



Saab 92, önden çekişli olduğu için şaft tüneli yoktu ve bu sayede 4 kişinin rahatlıkla yolculuk edebileceği kadar ergonomik bir iç mekana sahipti. 92'nin sağında ve solunda geriye doğru açılan tek bir kapısı vardı. Büyük sayılabilecek bir bagajı olan bu otomobilin katlanan arka koltuğu sayesinde daha fazla hacim elde edilebiliyordu. Ayrıca tenteli tavanıyla da farklı bir alternatif sunarken güçlü kaloriferiyle beğeni topluyordu.



762 kg'lik boş ağılırlığı sayesinde 110 km/s maksimum hıza ulaşabilen Saab 92, ilk yılında 1.246 adet üretildi. Saab'ın uçak fabrikasında kurulan üretim batlarında üretilen 92'ler, 1952 yılına kadar sadece yeşil renkli olarak bantlardan indi. 1954 yılında 4000 d/d'de 28 HP üreten daha güçlü motorlar sunmaya başlayan 92, 1955 yılında yerini Saab 93'e bıraktı. Saab 93, 95 ve 96 modelleri ise temelde 92 ile aynıydı.
Sadece farklı karoserler ve güçlü motorlar kullanılmaya başlandı. Kendine ait özel bir müşteri profi li bulunan Saab öyküsünün alt yapısı oluşturan 92 modeli, markanın ekonomik krizlerden olumsuz etkilenmesi sonucu bugün Hollandalı Spyker markasının bünyesinde üretimine devam ediyor. Saab'ın ilerleyen zaman içerisinde 92 modelinin retro tasarımlı bir versiyonunun üretilmesini umut ediyoruz.
1946'da yapılan 92001 kodlu ilk prototipte çeliğin üzerinde boya yerine parlak siyah ayakkabı boya parlatıcısı vardı.
1952'de aracın alt bölümüne alınan yakıtı deposu ile yedek lastik güvenlik ve ergonomide bir ilkti.











[ YORUM ]


Henüz yorum yapılmamış.

Tasarım: ARTER