Anasayfa
Satılık Oto
Satılık Parça
Haberler
Kaynak
Videolar
Albüm
Ziyaretçi Defteri
İletişim
HABERİN GÖRSELLERİ:

Austin Healey / 24-01-2012

Türkçe anlamı "şifacı" olan Healey, gerçekten geçmişte roadster tutkunlarının ilacı olmuştu. Günümüzdeyse bu otomobiller sağlam karoserleri, pratiklikleri ve şık tasarımları sayesinde klasik otomobil tutkunlarının şifası olmaya devam ediyor.
Austin Healey'ın öyküsü Warwick'te başlıyor. Üretilen birkaç model Healey adını taşıyordu. Aynı yıl ise Austin Healey olarak üretime devam eden bu markanın ilk modeli olan 100, 1952 yılında üretime başladı. Küçük boyutları ve köşeli hatlarıyla çok da dikkat çekmeyen bir roadsterdı. 1959 yılında üretime başlayan Austin Healey 3000, yine Donald Healey tarafından Austin Healey 100 üzerinden geliştirildi. Bu araç, önceki modele göre yuvarlak hatlarıyla daha şık ve de konforluydu. Stepne ve akünün bagajda olması eşyalar için çok fazla yer bırakmazken dönemine göre yine de yeterliydi.
Otomobil tarihi boyunca rüyalarımızı süsleyen birkaç model mutlaka olmuştur. Öyle tahmin ediyoruz ki birçok kişinin hayalindeki araçlardan biri de Austin Healey 3000'dir. Sevdiğimiz bir şarkıyı dinleyerek Austin Healey 3000 ile üstü açık olarak gezmeyi, garajında onu yıkamayı veya birkaç parçasını kontrol etmeyi isteyen çok kişi vardır. Oysa bu araç sadece 9 yıl üretilmesine rağmen bugün bile aranan bir klasik otomobil.
Austin Healey 3000'de 2.9 lt'lik Austin'den alınan bir motor görev yapıyordu. British Motor Corporation (BMC) imzalı bu motor; MG, Morris, Riley ve Wolseley markalarında da kullanıldığı için yedek parçada Austin Healey'e avantaj sunuyordu. Austin Healey'de 2 veya 2+2 kişilik oturma düzeni vardı. Çapraz bağlantılı merdiven şasiye sahip olan bu aracın karoseri de çelik alaşımlıydı. Çeliğin üzerini saran alüminyum araca oldukça şık bir tasarım kazandırdı. Ön tekerleklerde çapraz yaylar teleskopik amortisörlerle birlikte görev yapıyordu. Arka aksta panhard çubuğu ve denge çubukları vardı. Austin Healey 3000'in çok sayıda göstergeye sahip iç mekanında sadece dikiz aynası vardı. Bu da araç için yeterliydi.
Bu özellikleriyle oldukça konforlu bir otomobil olan 3000'in daha fazla performans sunan MKII Serisi'nin üretimine 1961 yılında başlandı. Bu araç, 0-100 km/s hızlanması 8.9 saniye tamamlarken maksimum hızı da 182 km/s'ydi. 1964'de MK II, yerini MK III'e devretti. Austin Healey MK III, servo takviyesine sahip diskli fren sistemiyle daha da güvenli bir otomobildi. 1972 yılında sadece Sprite modelini üreten marka bağlı bulunduğu BMC Grubu tarafından kapandı. Sadece 20 yılda 3 farklı model üreten Austin Healey'in, unutulmayan 3000 modeli bugün özellikle Amerika'da özel atölyelerde büyük bir özenle yenilenerek yaşatılıyor. Austin Healey'in, üretilen modellerinin yarısından fazlası ABD'de satıldı. Tamamen el işçiliğiyle üretilen bu İngiliz markasına Türkiye'de az sayıda da olsa rastlamak mümkün.




[ YORUM ]


Henüz yorum yapılmamış.

Tasarım: ARTER