Anasayfa
Satılık Oto
Satılık Parça
Haberler
Kaynak
Videolar
Albüm
Ziyaretçi Defteri
İletişim
HABERİN GÖRSELİ:

Hurdayı Yoldan Çekin !! / 6-2-2012

Turkuvaz Medya Grubu; Ömrünü tamamlamış yaşlı araçların trafikten çekilmesinin hedefleyen proje ile benzin masrafı azaltılarak cari açığı düşürmek amaçlanıyor.

Turkuvaz Medya Grubu, yeni bir sosyal sorumluluk projesine imza atıyor. 'Hurdayı yoldan çekin' sloganıyla başlattığımız sosyal sorumluluk projesi, ömrünü tamamlamış araçların trafikten çekilmesini hedefliyor. Türkiye'de trafiğe kayıtlı motorlu araçların yarısı 16 yaşın üzerinde. Eski teknolojiyle üretilmiş bu araçların, yakıt tüketimleri de oldukça yüksek. Bu araçlar, cari açığın en önemli kalemi enerji faturasını kabartıyor. Yaşlı araçların bir başka etkisi de çevreye. Egzozlarından çıkan dumanlar, hem çevreyi kirletiyor hem de insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Ayrıca güvenlik donanımları yetersiz. Ölümlü trafik kazalarının birçoğunda yaşlı araçlar başrolü oynuyor. Bu tablo Turkuvaz Grubu'nu harekete geçirdi. Otomotiv dünyasının da görüşlerini aldığımız bir toplantıda, 'Hurdayı yoldan çekin' projesi ortaya çıktı. Yaşlı araçların hurdaya ayrılması ve yerine yeni teknolojiye sahip araçların teşvik edilmesi, birçok sorunun çözümü olacak. Öncelikle trafikte ölümlü kazaların sayısı düşecek. Çevre kirliliği azalacak. Kanser gibi hastalıklarda düşüş görülecek. Türkiye, karbon izini azaltarak Kyoto şartlarını yerine getirecek. Vatandaş, hakkettiği konforlu otolara binecek. En önemlisi ise cari açığın en büyük kalemi enerji ve hurda demirçelik faturası azalacak. Projeyle ömrünü tamamlamış araçlar, geri dönüşümle tekrar ekonomiye kazandırılacak. Dünyanın 1 numaralı hurda demir-çelik ithalatçısı Türkiye, ihtiyacı olan demiri hurdaya çıkan yaşlı araçlardan karşılayacak. Cari açığını kontrol altına alacak. Yani Türkiye, 1 taşla 4 kuş vuracak.

DEPODA İSRAFA ÇÖZÜM KOLAY
Türkiye'de trafiğe kayıtlı motorlu araçların çok büyük bir kısmı eski teknolojiyle üretilmiş, hurda araçlar. Araç parkındaki araçların yarısından fazlası 16 yaşın üstünde. Eski teknolojiye sahip bu araçlar, yeni otomobillere göre daha fazla yakıt tüketiyor. Yaşlı araçların hurdaya çıkarılması, enerjide dışa bağımlı Türkiye'nin enerji faturasının azalmasına neden olacak.

DÜNYANIN HURDASINA 9 MİLYAR $ ÖDÜYORUZ
Ömrü tükenmiş araçların, hurdaya ayrılarak geri dönüşümünün yapılması ekonomiye de büyük katkı sağlayacak. Demir, çelik, bakır, kurşun, aliminyum, plastik, kauçuk, cam, elektronik aksamlar gibi maddelerin geri dönüşüm ve tekrar kullanılması, tabii kaynakların tükenmesini önleyecek. Türkiye, dünyanın 1 numaralı hurda demir-çelik ithalatçısı. 2010 yılı hurda demir-çelik ithalatı 9 milyar dolara yaklaşıyor. Eğer hurda araçlara yönelik bir teşvik sağlanırsa, enerjiden sonra en fazla dövizi hurda demire ödeyen cari açığın azalmasına da katkı sağlayacak.

ÖLÜMLÜ KAZALARIN BAŞ SORUMLUSU
Dünyada meydana gelen trafik kazası kaynaklı ölümlerin yarısı, 10 ülkede meydana geliyor. Bu 10 ülkenin arasında Türkiye de var. Son yıllarda Türkiye'de karayollarının iyileşmesine, uluslararası standartlara ulaşılmasına rağmen, trafik kazalarında her yıl yaklaşık 10 bin insan hayatını kaybediyor. Yaklaşık 200 bin insan yaralanıyor. Kazaların nedeni ise emniyet kemeri kullanım alışkanlığının azlığı ve aşırı hız. Yani trafik kazaları, önemli ölçüde hatalı insan davranışlarına bağlı. Ancak ölümlü kazaların birçoğunda güvenlik donanımları yetersiz, hurda araçların payı var.

SİYAH EGZOZ DUMANI İSTEMİYORUZ
Eski teknolojiye sahip yaşlı araçların, çevreye de olumsuz etkileri var. Otomobil sektöründen kaynaklanan sera gazlarının 2015 yılında 18.29 milyon ton olması bekleniyor. Ömrünü tamamlamış araçlar, yeni teknolojiyle üretilmiş otomobillere göre, çevreyi daha fazla kirletiyor. Sadece 16 yaş üstü ömrünü tamamlamış otomobillerin trafikten çekilmesi durumunda emisyon salınımı yüzde 8.8 düşecek. Tüm motorlu taşıtlar hesaplandığında, bu oran yüzde 17 azalacak. Ayrıca bu sayede Türkiye imza attığı Kyoto Protokolü'nün şartlarını yerine getirecek. Çevre kirliliğinden kaynaklanan kanser hastalıklarının azalmasına etki edecek.
ALINTI:SABAH GAZETESİ
UFUK SANDIK
06.02.2012




[ YORUM ]


Henüz yorum yapılmamış.

Tasarım: ARTER