Anasayfa
Satılık Oto
Satılık Parça
Haberler
Kaynak
Videolar
Albüm
Ziyaretçi Defteri
İletişim
HABERİN GÖRSELLERİ:

Willys Jeepster / 07-02-2012

İkinci dünya savaşının yaşandığı yıllarda, Amerika'daki otomobil fabrikaları, tank, tüfek, uçak, personel taşıyıcıları ve savaşın en büyük kahramanı sayılabilecek Jeep tipi hafif personel aracını üretmeye başladılar.

Pahalı, klasik Amerikan otomobillerinin yerini artık birbirlerinin benzeri kutular gibi yapılan otomobiller almıştı. Bütün otomobillerde yandan subaplı, düz sıra altı veya sekiz silindirli motorlar kullanılmaya başlanmıştı. Amerikan ordusunun hafif personel aracı ihtiyacını karşılayabilecek bir 4x4 araç olan Jeep'ten savaş sonuna kadar yarım milyona yakın sayıda üretildi ve dünyanın dört bir yanına dağıtıldı.

Jeep'ler dayanıklılığı, çevikliği ve askerlerin gönlünde ayrı bir yere sahip olması gibi nedenlerle savaş yıllarından sonra da kalkınmakta olan ülkelerde aranan bir ticari araç halini aldı.

Jeep'lerin sivil versiyonları arasında en önemlilerinden biri, 1943-1952 yılları arasında üretilen Willy Jeepster'dır. Önceleri dört silindirli ve üç ileri vites ile üretilen bu üstü açık jeep, 1950'den sonra altı silindirli bir motorla üretildi.

İlerleyen yıllarda efsaneleşen Jeep modelleri olarak CJ5 ve CJ7 tipi Jeep'lerden başkası bulunmamıştır. Savaş sonrası yıllarda yeniden bolluğa dönen Amerikan halkının isteklerini karşılamak için yeniden otomobil üretimine başlayan fabrikalar, talebi karşılayamaz hale geldiler. Yeni otomobil projeleriyle halkın karşısına çıkmalarına rağmen, bunlardan çoğu halkın güçlü motorlu, hızlı ve gösterişli otomobillere karşı duydukları ilgiye cevap veremedikleri için piyasadan silindiler.

İlk kez 3-Nisan-1948 yılında piyasaya çıkan Willys "VJ" Jeepster'ın üretime yeni bir soluk getireceği ümit ediliyordu. Ama ne yazık ki tam olarak halk tipi bir otomobil olamadığından satışlar tahmin edildiğinden daha zayıf gerçekleşti. Bunun nedenleri arasında belki de en önemlisi iki çekerli olması ve sadece 72 beygir güç üretmesiydi. Üç senelik periyot da toplam olarak 19.132 adet Jeepster üretildi ve satıldı.

Jeepster'ın ön ve arka şasi oluşumu Willys Station Wagoon'dan alınma. Arka çamurluklar ise Jeep kamyonetlerden. Bu düz çıkıntılı çamurluklar Jeepster'ın tüm farklı modellerinde kullanıldı.

Jeepster daha çok Willys üretiminin daha ileriye götürülebilmesi ve genişletilmesi için bir çaba olarak hatırlandı. Amaç ise daha genç bir alıcı kitlesine hitap eden ve savaş dönemi hatıralarını taşıyan Willys'i Station Wagoon bir otomobil olarak belleklere kazımaktı.




[ YORUM ]


Henüz yorum yapılmamış.

Tasarım: ARTER