Anasayfa
Satılık Oto
Satılık Parça
Haberler
Kaynak
Videolar
Albüm
Ziyaretçi Defteri
İletişim
HABERİN GÖRSELLERİ:

BUICK Köklü Marka / Serdar Genç

BUICK, köklü marka, adı yeter..........
Buick , General Motors bünyesi altında , Amerika,Kanada,Çin,Taiwan,Katar ve İsrail'de satılan bir marka olmuştur. 2004 yılında Oldsmobile markasının sonlandırılması neticesinde G.M.'un Kuzey Amerika menşeli olup halen satışı yapılan tek orta -lüks sınıf otomobil markasıdır.

Tarihi Gelişim - Başlangıçtan günümüze..

Buick 19 Mayıs 1903 yılında İskoçya kökenli David Dunbar Buick tarafından Detroit Michigan'da Buick Motor Company adı altında kurulmuştur.Aynı yıl içinde bocalamaya başlayan şirket James H. Whiting tarafından satın alınmış ve Flint, Michigan eyaletine taşınmıştır.Daha sonra, 1904 yılında William C. Durant tarafından kendi şirketi ile birleştirilmiştir. David Dunbar Buick kendi hislerini satmış ve 25 yıl sonra ölmüştür.


1902 Model Oldsmobil

1899 ve 1902 yılları arasında Walter Marr tarafından Detroit Michigan'da 2 farklı prototip araba yapılmıştır.1901 ve 1902 yıllarında yapılan prototipler Oldsmobil Curved Dash cinsi kollu dümenli direksiyon sistemlerine sahipti.1904 yılında başka bir prototip James H.Whiting tarafından geliştirildi ve farklı dayanıklılık testlerine tabi tutuldu.Bu model halka satışa çıkarılmasına karar verilen ilk model olmuştur.

İlk satışa çıkarılan Buick Modeli 1904 yılında Flint,Michigan'da üretilen Model B'dir. Bu yılda 37 tane Buick üretilmiş ve satılmıştır. Günümüze kadar ne yazık ki bu modellerden hiç biri korunamamış ve kalmamış olduğu gibi arabalar hakkında herhangi bir belge yada resim de yoktur. Bununla birlikte,2 adet taklit benzer araba günümüzde Flint'teki Buick Gallery & Research Center'da sergilenmektedir.Bu iki arabanın yapılmasında o yıllarda fabrikasyon olarak kullanılan malzemeler kullanılmıştır.En önemli kısmı ise 1904 yılında yapılmış olan orjinal motorların yeniden yapılmış taklitlerinde yer almasıdır.

1909 Model Buick Model F

Model B'de kullanılan motor ve şasi mimarisi 1909 model 'Model F' de kendini hissettirmektedir. Buick markasının başarılı olmasındaki en önemli etken, Eugene Richard tarafından patenti alınan 'silindir başında sübap' teknolojisinin kullanılmaya başlamasıdır.
General Motors'un kurulması Buick'in başarılı olmasına bağlıdır.1904 model Buick'ın mimari yapısı günümüz araba standartlarını belirleyen etken olmuştur.İlk önceleri kullanılan krank milini ortalayan ve karşılıklı yerleştirilmiş silindirler ( 2 silindirli motor) şaside istenmeyen sarsıntılar oluşturmuşlarsa da, sonradan motorun şasede yer değiştirip orta tarafa doğru alınmasıyla daha iyi sonuçlar elde edilmiştir.
William C. Durant ile beraber Buick Amerika'daki en büyük otomobil üreticisi haline gelmiştir.Elde edilen kar kullanılarak, Durant bir çok şirketi bünyesine katmış ve sonuçta General Motors ortaya çıkmıştır.İlk önceleri, General Motors içindeki tüm alt markalar birbirleriyle rekabet etmeye başlamış, fakat Durant buna dur demiştir.O, G.M. içindeki her bir alt markanın belli bir sınıf alıcıyı hedeflemesini ve üretimin buna göre planlanmasını istemiştir.Yeni yapılanma sonunda, Buick marka olarak en üst sınıflarda yer almış, fakat Cadillac bir üst sınıf ve prestij sembolü olarak kalmıştır.Bu pozisyon günümüzde dahi G.M. bünyesinde geçerliliğini korumaktadır.

1930 Marquette

İlk önceleri Buick İndianapolis Motor Yarışma' larında yapılan ilk yarışın galibi Napier 'i ( bir İngiliz araba üreticisi, özellikle savaş uçaklarında kullanılan motorları çok ünlüdür.) izler olmuştur. 1911 yılında Buick ilk kapalı kasalı arabayı, Ford'un 4 yıl öncesinde üretmiştir.1929'da Buick fabrikası, fiyatı Oldsmobile ve Buick arasında olan kardeş marka 'Marquette' i yaratmış, fakat ne yazık ki bu marka 1930'da üretimini bitirmek zorunda kalmıştır.


Chevrolet markasının kurucusu Louis Chevrolet 1910 Buick Bug modeli içerisinde bir yarış öncesi


1910 Buick Model 17

Buick markasının tüm satışları 1984 model yılında en tepe noktadan düşüşe geçmeye başladı.Petrol fiyatlarındaki artışla beraber, turbo şarjlı, performanslı , küçük ve yeni arabaların ortaya çıkması, geleneksel büyük sınıf Amerikan arabası modellerine olan talebi daraltmaya başladı.Bunlara bağlı olarak,lüks sınıf büyük coupeler, büyük sınıf ve orta sınıf Amerikan arabaları 1985-1990 yılları arasında daha az satın alınır oldu.Bir çok Buick modeli kompakt ve performans segmentindeki araçlar yüzünden üretimden kalktı.
İdeal Buick müşteri profili rahatı seven, büyük olasılıkla Cadillac alacak kadar parası olmayan veya çok dikkat çekmek istemeyen, bununla beraber normal standart arabaların daha üzeride bir arabaya sahip olmak isteyen bir kitledir. Zaman geçtikçe, Buick markası G.M. bünyesinde geleneksel ama lüks bir marka olmaya başlamıştır.Bu sırada Cadillac daha sıra dışı ve biraz daha abartılı bir lüks segment oluşturma yolunda ilerlemiştir. Buick, dünyadaki en eski otomobil markalarından biridir.(Mercedes-Benz, Renault, Peugeot, FIAT, Cadillac, Daimler ve üretimden kalkan Oldsmobile ile beraber.)
Günümüzde, Buick hakkında G.M. 'un masraf kalemlerini azaltmak için üretimi durduracağı ile ilgili olarak bir sürü spekülasyon vardır. G.M.'un planladığı Zeta Projesinin durdurulması ( yeni bir arkadan itişli araba modelinin Buick Müşterileri ile tanıştırılması)da bu spekülasyonlara eklenebilir. G.M. aynı zamanda Buick,Pontiac ve GMC Kamyon/pikap markalarını birleştirip tek bir çatı altında toplamayı da düşünüyor.Zeta projesi halihazırda devam ediyor, ( VE Commodore ve yeni Chevrolet Camaro) bu şekilde Buick markasının yaşama şansı hala yüksek ...
Buick 2005 yılında kendi içinde üretimdeki bir çok modeli birleştirmeye başladı. Century ve Regal modellerini La Crosse ile değiştirdi.LeSabre ve Park Avenue modelleri Lucerne ile yer değiştirdi.Jeep sınıfındaki Rendezvous ve Rainier modelleri 2007 yılında sonlandırıldı ve 2008 model Enclave üretilmeye başlandı.2008 yılında aynı zamanda az satan Terraza minivan modeli de üretimden kaldırılmış oldu.Böylece Buick markası altında Amerika'da sadece 3 model kalmış oluyor.2008'de , her bir yetkili Buick satıcısında aylık ortalama satılan arac satış rakamı 4'ten 3 arabaya inmiş durumdadır.


2008 Buick Enclave

Yine aynı şekilde, geleceğin Buick modellerinde Çin'de üretilen Buick iç ve dış dizaynlarında yapılan geliştirmeler yer alacak. Bu genel olarak Buick'in Çin'de yarattığı büyük rekabet ve başarının bir göstergesi olarak düşünülebilir. Motor Authority aynı zamanda Buick'in Amerika'da Excelle modelini de 2009'da üretmeye başlayacağını bildirmiştir. Öbür Çin'de üretilen modeller Park Avenue Amerika'daki mevcut modellerin geliştirilmiş ve makyajlanmış hali gibidir.
Amerika'nın saygın kurumlarından ABC News'in bir haberine göre G.M. mevcut finansal krizden çıkabilmek için Buick markasını satmayı düşünmektedir.

Ayırt Edici Özellikler



Üç kalkan/Buick Amblemi

Buick'in ambleminde bir yuvarlağın içinde üç tane birbirine geçmiş soldan birbirine yakın dik kalkan vardır.En soldakinden başlamak üzere,kırmızı,beyaz ( bazen açık gri) en sağdaki ise mavidir.Bu dizayn üç kalkan olarak bilinir ve 1959 yılında 1960 model yılı için 3 Buick modelinde LeSabre-İnvicta and Electra'da kullanılmaya başlamıştır. Kalkanlar Buick'in kurucusu olan Buick ailesinin 'Aile Amblemi'nden esinlenilerek oluşturulmuş, ufak tefek değişiklikler yapılarak 1930'lardan beri Buick markası taşıyan değişik modellerde kullanılmıştır.Geleneksel bir versiyon 1980'lerden beri Electra modelinde görülmeye başlamıştır.

Portholes ve Ventiports (Ön çamurluk üstü havalandırma delikleri)


1951 Buick Eight Sedan


1953 Buick

Geleneksel Buick stil ikonlarından en başlıcası ve en çok bilineni, hiç şüphesiz 1949 model yılında uygulanmaya başlayan ön çamurlukta tekerleğin hemen arkasından başlayan üç yada dört tane havalandırma deliğidir.Bu dizayn esasında Buick tarafından başlatılmamış olup, Ned Nickles tarafından özel üretim bir (custom) arabada ortaya çıkmıştır.Bu özel araçta, havalandırma deliklerinden bujinin her çakışında bir ışık yanmakta ve etrafı aydınlatmaktadır.Buick ışıklı düzeneği almayıp, havalandırma delikleri uygulamasını aynen almış ve ürettiği modellerde kullanmaya başlamıştır.Fakat, bu deliklerin herhangi bir şekilde fonksiyonel görevi olmamış sadece görsel bir görünüm olarak kalmıştır.
Bu delikler ilk önce orjinal haliyle "Ventiport" olarak adlandırılmışlardır.Çünkü ilk zamanki dizayn ile bu delikler sayesinde motor kompartımanına hava girişi sağlanmıştı. Ventiport delikleri ara sıra da olsa bazı modellerde uygulanmıştır.
Daha düşük satış fiyatlı olan modeller 3 delikli, daha pahalı modeller 4 delikli hale gelmiştir.Bu sayede Buick sahipleri araçlarını '3 delikli' veya '4 delikli' olarak sınıflara ayırmışlardır.Zamanla Buick modellerde delik sayısını belli bir sayıya sabitleyince, lüks model alanlar bu durumdan memnuniyetsiz olduklarını ve lüks modellerin delik sayısının daha fazla olması gerektiğini söylemişlerdir. 2003 yılında, Buick Park Avenue modeli ile çamurluk üstü delikler tekrar gündeme gelmiştir.Park Avenue modeli sonlanınca, Buick Lucerne modelinde bunları tekrar kullanmaya başlamıştır.Geleneksel çamurluk deliklerinin aksine, Lucerne modelinde delik sayısı direkt olarak motor tipi ile ilgili olarak V6 motorlar için 3 delik, V8 motorlar için her iki ön çamurluk üzerinde 4'er delik olacak şekilde dizayn edilmiştir.

Yan Çıta


1954 Buick Skylark

Diğer bir stil farklılığı 1940'larda başlayıp 1970'lere kadar süren araba yan çıtası uygulamasıdır.İlk önce üretilen arabalarda, çıta ön tekerleği geçerek ön çamurlukta başlıyor, ön kapıdan sonra aşağıya doğru kıvrılıyor, arka tekerleğin hemen üzerinden geçerek arka çamurluktan arka stop lambalarına kadar uzanıyordu. İki renkli gövde boyama çılgınlığı başladığında genellikle yan çıta, iki farklı rengi ayırır hale gelmiştir.

Arka Stop Lambası Şekilleri


1954 Buick Skylark

1957 Buick

1965 Buick Skylark

1968 Buick Wildcat

1950'ler boyunca Buick modellerinin arka stop lambalarının formu küçük yuvarlak sıralı bir şekildedir.1960'ların başında stop lambaları büyümeye ve dikdörtgen bir hal almaya başlamış, 65 Skylart ve Electra modellerinde ise arka tarafı tamamen kaplayan arka stop lambaları ortaya çıkmıştır.Bundan sonra devasa , büyük arka stop lambaları Buick markasının vazgeçilmez özelliklerinden olmuştur.

Dişli Ön Izgara


1939 Buick

1948 Buick Roadster

1957 Buick Century

1960 Buick Electra

1940'lardan itibaren Buick markası altında üretilen modellerin bazılarında oval krom ince dişli bir ön ızgara vardır. Özellikle 1950'nin ilk yıllarında üretilen modellerde sırıtan Buick dişleri olarak literatürdeki yerini almıştır.Özellikle 1950 ve 1951 model Buick'lerde dişli ön ızgara abartılı bir hal almıştır.

Nailhead (Çivikafa)Motor



Buick V8 motor, kısaltılmış ismiyle 'ÇiviKafa' (Nailhead) 1950-1960'lı yıllarda arabaları modifiye edip değiştirenler arasında oldukça popüler olmuştu.Subap kapaklarının dikey uzantıları diğer V8 motorların tersine bakım ve onarım yaparken az yer kapladıklarından çok kolaylık sağlıyorlardı.Aynı zamanda dizayn gereği Cubic inch başına daha fazla tork ve güç ürettiklerinden çok popüler olmuşlardır.

Nailhead Subap Yapısı

1970 yılında, Buick geleneksel Nailhead motor tipinden uzaklaştı, yeni V8 çok daha güçlü bir hale geldi.1970 model için , Buick "Gran Sport" performans modellerinin ismini "GS" model olarak değiştirdi.Sonuçta, güçlü GS455 ortaya çıktı.(455 cui -7.4lt motor).GS455 "A-body" platform üzerinde Chevy Chevelle, Cutlass/442, LeMans/GTO Buick Skylark üretim hattında performans arabaları olarak üretiliyorlardı.Bu dönemde hem Hardtop hem de Convertible GS modelleri üretilmiştir.

Buick 'in Dünya Üzerindeki Satışları

G.M.'un diğer alt markalarında olduğu gibi Buick markası dünya üzerinde her yerde pazarlanıp satılmaktadır.Bazı Buick modelleri 1996 yılına kadar Avrupa'daki fabrikalarda üretildiği gibi bazı modeller sadece Avrupa pazarı için üretilip satılmışlardır.
2, Dünya Savaşı öncesinde Çin'de kullanılan beş arabadan biri Buick'di.Günümüzde de Çin'de Buick markası hala popülerliğini korumaktadır.Shanghai da Buick fabrikası üretime devam etmektedir.
Şu anda Buick en çok Amerika ve Kanada'da satılmaktadır.Fakat bununla beraber dünya üzerindeki bir kaç ülkede Buick büyük bir pazar payına sahiptir.
Yeni Zellanda
Buick ilk önce Yeni Zellanda'ya satılmaya başlamıştır..Sonradan G.M.'un Wellington şehri dışındaki Petone Yeni Zellanda fabrikasında üretime geçilmiştir.
İsrail
İsrail'de Buick markası, diğer G.M. markaları ile beraber Universal Motors, Ltd. (UMI) tarafından ithal edilmektedir. 2004 ve 2005 yıllarında Buick LeSabre ve Rendezvous satılmıştır.2006 ve 2007 yıllarında Buick LaCrosse ve Buick Lucerne Rendezvous modeli dışında satılmışlardır.
Ortadoğu
İkinci nesil Buick Roadmaster üretiminin durdurulmasına kadar OrtaDoğu ülkelerinde Buick satış yapmıştır.
Çin
General Motors, Buick, Chevrolet, Opel, Saab ve Cadillac markalarını en iyi yabancı menşeli araba olarak Çin'de satmaktadır.2006 yılında toplam 876,000 araç satışı gerçekleştirilmiş durumdadır.2007 yılında dünyada en çok Buick marka araba (Amerika'dan bile fazla) Çin'de satılmıştır. 2007 yılında General Motors Çin'de 330,000'den fazla Buick satarak Amerika'daki satışlarının iki katı satış yapmıştır.
1999 yılından itibaren G.M. Shangai fabrikasında üretilen Çin versiyonu Buick Century/Regal Buick markasını Çin'de en popüler araba markası haline getirmiştir.Aynı zamanda, Çin'de üretilen kompakt , beş kapılı hatchback Buick ( Daewoo Lacetti /Nubira bazlı) Excelle ve Pontiac Montana bazlı GL8 isimli modeller de çok satan modellerdir.Çin'de üretilen Buick'ler Amerika'daki modellere göre çok küçük motor hacimlerine sahiplerdir.Hatta 2008 yılında G.M bu motorları Çin'den ithal ederek Chevrolet Equinox ve Pontiac Torrent modellerinde kullanmayı planlamıştır.
Taiwan
G.M.Taiwan Ağustos 1989'da kurulmuştur.1990'ların başlarında Buick, diğer G.M markaları ile beraber Taiwan sokaklarında görülmeye başlamıştır.Park Avenue, 3. ve 4. nesil Regal ve 6.nesil Skylark Taiwan'da satılmıştır.
Aralık 2004'de, G.M. Yulon adındaki bir Taiwan şirketi ile Buick lisansı altında araç üretilmesi için bir anlaşma imzaladı.2005 Temmuz'unda , Yulon GM Motor Co. Ltd. (Yulon GM) kuruldu.
2006 Nisan 17'de Yulon-GM tarafından Taiwan'da ilk Buick markalı araba üretildi.(La Crosse -sedan) Bu model Çin'de üretilen La Crosse'a çok benziyen bir modeldi.




[ YORUM ]


Toplam 2 yorum yapılmış. Yorumların tamamını görüntülüyorsunuz.

Harika

Ellerinize emeğinize sağlık!

Yalçın (30.05.2009 - 13:20)


69 Buick Skylark Sedan

Paylasım ıcın cok tesekkur.Bende "buick" markasına sahıp olmak ısteyen bırı olarak bır cok sorumun cvplarını almıs oldum.(Ventiport-yan çıta)Benim için çok özel bir markadır.Umarım üretimden kalkma gibi bişe olmaz.

Veli Saracoglu (15.05.2009 - 18:54)

Tasarım: ARTER