Anasayfa
Satılık Oto
Satılık Parça
Haberler
Kaynak
Videolar
Albüm
Ziyaretçi Defteri
İletişim
HABERİN GÖRSELLERİ:

Corvair Tarihi / Mustafa K.Uyal

Chevrolet Corvair 1960 ve 1969 yılları arasında üretilen ilk "Pony Car" olarak nitelendirilebilir. Amerikan standartlarına göre küçük/orta boyutta sportif bir otomobil olan Corvair'e karşı Mustang ancak 1964, Camaro 1966 sonunda bu sınıftaki rekabeti oluşturacaklardı.

Corvair bir çok Avrupalı model incelendikten sonra özellikle maliyet hedeflerini tutturmak üzere önden motor önden çekiş veya arkadan motor arkadan itiş arasında karara kalmış bir konfigürasyona sahip olacaktı. Bu aşamada rekabet Volkswagen, Porsche 356, NSU ve Renault Dauphine gibi otomobiller göz önüne alınmıştı. Arkadan itiş opsiyonu seçildi ve çok yaratıcı bir düz altı motor seçildi bu rakip olarak seçilen Porsche'nin de yaşayan efsane 911 için ilham aldığı bir uygulama oldu. Otomobil önceleri 6 kişilik divan koltuklu bir sedan ve station vagon olarak ve 80 beygirlik makinelerle çıktı. Chevrolet'nin hiçbir segmentinden müşteri çalmıyordu ama senelik 200 bin üzeri satışlara ulaşmaya başladı. Bu başarı üzerine tipik olarak otomobil güçlendirildi ve tek kapı ,cabrio ve hatta bir MPV olarak, 180 beygire varan güçlerde varyantları üretildi. Özellikle ucuz bir spor versiyon arayanların tek adresi Corvair olmuştu. Ancak Corvair'in maliyetler nedeniyle görmezden gelinen bazı mühendislik sıkıntıları vardı.

Otomobil süspansiyon sisteminin ilkelliği ve arkadaki ağırlığın da etkisiyle lastik basınçlarında en ufak bir sapma olduğunda korkunç arkadan kayma, oversteering ve sonucunda düşük süratlerde bile takla atma problemiyle anılmaya başlandı. Bunun haricinde bir sıkıntısı olmamasına rağmen 1965 yılında çok kollu tam bağımsız süspansiyona geçilene ve aslında müthiş bir otomobil olmuş olmasına rağmen Corvair sabıkalı bir otomobil olmuştu ve Müşteri hakları öncüsü Ralph Nader Amerikan otomobil endüstrisini yerin dibine batırdığı Unsafe at Any Speed kitabında Corvair'e özel bir bölüm ayırmıştı. Kitap, Corvair'in düzeldiği yıl olan 1965 yılında piyasaya çıktı ve kitapta Buick, Ford, Chrysler ve Rambler gibi markların da bol bol lafı geçtiği halde en çok etkilenen Corvair oldu ve satışları yarıya düştü. Chevrolet gerek bu kendileriden kaynaklanan utancın etkisiyle, gerek satışları ivmelenen Camaro ve Corvette'in yanında daha çok duran, Chevrolet'nin o zamanki başkanı John Z. DeLorean'ın ilgisizliği nedeniyle 1969 yılında sessizce kayboldu.

Aslında tüm otomobil severlerin bildiği bazı gerçekler vardır ama kimse söylemez. Corvair'in ilk yıllarındaki hatalarını göz ardı etmek imkansızdır ama Ralph Nader, özel bölüm ayırıp ölümcül yaralar verdiği bu otomobilin yok olmasına sebep olarak aynı konfigürasyondaki ve sürücüsünü asla affetmemekle ünlü Porsche 911'in satışlarının Amerikada patlamasına da neden olmuştur. 1965 sonrası Corvair neredeyse mükemmel bir otomobildir ama artık günah keçisi olmuştur. Corvair sadece Pony Car değil aynı zamanda MPV ve CFC denilen Ticari aile taşıtı kavramlarının da ilk örneklerini yapan otomobil olarak saygıyı hak eden bir modeldi belki Amerikalılar bu düşmüş kahramana bir iade-i itibar verirler.

Mustafa K. UYAL
Klasik ve Spor Otomobil (20/Nisan/2016)




[ YORUM ]


Henüz yorum yapılmamış.

Tasarım: ARTER