|
|
İkinci Nesil Dodge Challenger (78-83) | Dodge Challenger ikonik kas arabalarından biri olarak öne çıkıyor. Geniş gövdesi, köşeli çizgileri ve güçlü motoru, onlarca yıl boyunca ne kadar çok tekrardan geçmiş olursa olsun, modelin her zaman ayırt edici özellikleri olmuştur.
Dodge, 1950'lerin sonlarında Challenger adıyla bir model üretmiş olsa da (Dodge Silver Challenger), bugün bildiğimiz ilk nesil Challenger'lar 1969'a kadar piyasaya sürülmedi.
Chrysler, güçlü otomobil pazarında rekabet edebilmek için Challenger'ı Plymouth Barracuda ile birlikte üretti. Barracuda, Ford Mustang ve Chevy Camaro'ya rakip olacak şekilde tasarlandı, ancak Challenger, Mercury Cougar veya Pontiac Firebird'e rakip olmak için daha lüks bir kas arabası olarak tasarlandı. Challenger, daha büyük bir gövde, daha büyük dingil mesafesi daha lüks iç dizayn ve daha fazlası ile onları gölgede bıraktı.
Challenger tanıtıldığında iyi bir performans gösterdi, ancak yıldızı hızla yandı. Kaslı araba pazarı, ilk çıktığında düşüşteydi ve iyi bir mücadele vermesine rağmen, sonuçta Dodge'un üretimde kalması için ihtiyaç duyduğu satışları yapmadı. Challenger, 1974 model yılının tamamını bile başaramadı. Satış döngüsünün ortasında üretim durduruldu.
İkinci Nesil:
İlk nesil Challengers, Dodge'un ihtiyaç duyduğu satışları hiçbir zaman yapmamış olsa da, halk tarafından iyi karşılandı. Aslında, bu erken modeller bugün en çok aranan otomobillerden bazıları.
1978'de Dodge çizgiyi canlandırmaya karar verdi. Ancak, üretimi kendi dört silindirli coupe gövdesi üzerine ikinci nesil Challenger'ı yapan Mitsubishi'ye yaptırdı. Aslında, otomobil üreticisi Challenger'ı Japonya'da Mitsubishi Galant Lambda GSR olarak sattı. Diğer pazarlarda Mitsubishi Sapporo veya Mitsubishi Scorpion olarak biliniyordu.
Plymouth da aynı trim seçeneklerine sahip neredeyse aynı bir araba yaptı ve buna Plymouth Sapporo adını verdi. Chrysler, Avustralya'daki Sigma modeliyle aynı şeyi yaptı.
Dodge, Challenger'ın canlanmasıyla kas otomobil pazarını hedeflemek yerine, gözünü coupe pazarına ve Honda Prelude, Nissan 200SX ve Toyota Celica gibi rakiplere dikti. Kas arabası günlerinin kalıntılarını hala görebiliyordunuz, ancak eski benliğinin kompakt bir versiyonu gibi görünüyordu. Aynı açısal çizgiler ve çerçevesiz sert tavan oradaydı, ancak boyut önemli ölçüde azaltıldı.
İkinci nesil Challenger, daha sportif, daha hızlı bir modele benziyordu. Dış kısımda parlak renkler ve şeritler vardı ve birinci nesil Challenger'dan çok daha yumuşak bir kaplamaya sahipti.
Kaput Altı:
Yeni Challenger, güç için değil lüks için tasarlandığından, kaputun altında birinci nesil modeller kadar çok beygir gücü olmadı. Yeni Challenger, her ikisi de dört silindirli 1.6 litre SOHC veya 2.6 litre SOHC motorla geldi. 1.6 litrelik motor 77 beygir güç üretirken, daha büyük motor 105 beygir güç üretti. Alıcılar ayrıca standart beş vitesli manuel şanzıman veya isteğe bağlı üç vitesli otomatik şanzıman arasında seçim yapma şansına sahipti.
Yeni Challenger, önceki neslin güçlü performansını karşılayamasa da, başka bir şekilde öne çıktı: Yenilikçi ters dönen dengesi, motordan gelen titreşimi evcilleştirmek için değişir.
Daha önce, dört silindirli motorlar çok güçlü titreşim ürettiği için 2,6 litrelik boyutta üretilmiyordu. Mitsubishi, titreşimin etkilerini azaltmak ve daha yumuşak bir sürüş sağlamak için Silent Shaft dengeleyiciyi geliştirdi. İkinci nesil Challenger, aslında o zamandan beri yaygınlaşan bu teknolojiye sahip olan Amerikan pazarındaki ilk otomobillerden biriydi. Aslında, teknoloji diğer otomobil üreticileri tarafından kullanılmak üzere lisanslanmıştır.
Iç özellikler:
İkinci nesil Challenger, kişisel bir lüks araç olarak tasarlandığından, motor performansından çok iç özelliklere odaklandı.
Bazı iç özellikler, o zamanlar birinci sınıf bir stereo, bir yol bilgisayarı ve dijital saatli bir baş üstü konsolu içeriyordu. Kapı açıldığında veya kontak açıldığında önceki modellerden gelen sert vızıltı sesleri yerine yumuşak çan sesleri duyuldu. Çizgi, rahatlatıcı ve rahat bir sürüş yaratmak için bir dizi gösterge ve kontrole sahipti.
Challenger'ın döşemesi hafızalı koltukları ve birinci sınıf kumaşları içeriyordu. Her şeyden önce, bu iyi görünmek ve rahat olmak için tasarlanmış bir arabaydı.
İkinci Nesil Güncellemeler:
Dodge Challenger'ın ikinci nesli 1983'e kadar sürdü, bu nedenle model yıllar içinde birkaç güncelleme aldı, ancak çok fazla değil.
Bir zamanlar isteğe bağlı 2,6 litrelik motor, 1980 modeli için standart özellik haline geldi ve lüks tasarımına uyması için daha fazla güç verdi.
1981'de tasarımcılar, daha güçlü bir profile sahip daha resmi bir çatı çizgisi vermek için dış cepheyi değiştirdiler. Yeni görünüm, önümüzdeki iki yıl boyunca alıcıları kazandı, ancak bundan sonra satışlar düştü.
İkinci nesil Challengers 1983'te emekli oldu ve bu dönemden çok az kişi kaldı.
Geleceğe Taşınmak:
Dodge Challenger'ın tekrar yola çıkması için yirmi yıldan fazla bir süre geçmesi gerekti, ancak geldiğinde, bir izlenim bırakmaya hazırdı.
Dodge Challenger, 2008'in başlarında Chicago Otomobil Fuarı ve Philadelphia Uluslararası Otomobil Fuarı'nda aynı anda görünerek üçüncü ve şimdiki nesli için büyük bir çıkış yaptı. İlk bakışta, Challenger'ın güçlü bir otomobil olarak köklerine geri döndüğü açıktı. . Mevcut enkarnasyon, önceki neslin en iyilerini bir araya getirerek, son neslin bazı lükslerini, popüler birinci neslin bazı güç ve tasarım çekiciliğini bir araya getiriyor.
İki kapılı bir coupe olarak paketlenen yeni Challenger, birinci nesilden daha uzun ve daha uzun bir gövdeye ve 6.1 litrelik güçlü bir HEMI motora sahipti. Yeni tasarım o kadar başarılıydı ki, 2008 serisinin tamamı bayilere ulaşmadan satıldı.
2009'dan beri Dodge, iki yılda bir yeni bir Challenger modeli çıkardı. 2015 Dodge Challenger, önceki tüm modellerdeki en iyi unsurların yanı sıra en son otomotiv teknolojisinden bazılarını içeriyor.
2015 Dodge Challenger, beygir gücünü 470'ten 485'e çıkaran 6.4 litrelik bir V8 motora sahip. Hafif bir artış olabilir, ancak direksiyon başında otururken büyük bir fark yaratıyor ve gücü gerçekten hissetmenizi sağlıyor. 2015 modeli, önceki 5 vitesli otomatik şanzıman yerine 8 vitesli ZF 8HP otomatik şanzıman ile yükseltildi.
2015 Dodge Challenger ayrıca birkaç estetik değişiklik içeriyor. Dış kısımda 1971 modelini andıran yeni bir ızgara, LED farlar ve arka lambalar ve HEMI motorlu modeller için kaput girişi bulunuyor. İç mekan, retro esintili ve modern tasarımın aynı kombinasyonuna sahiptir. Ön paneldeki göstergeler, ilk modelleri anımsatan bir küme halinde düzenlenmiştir, ancak bilgi-eğlence sistemi için doğrudan geleceğin 8.4 inçlik dokunmatik ekranı da vardır.
2015 Dodge Challenger satın aldığınızda, geçmiş ve gelecek arasındaki kesişimi temsil eden bir araba satın alıyorsunuz. Dodge Challenger'ın son kırk yılda temsil ettiği en iyi özelliklerin yanı sıra Dodge'un bilinen ve gelecekteki tasarımların temelini oluşturacak olan yeniliği içeriyor. Kaliteyi kendiniz deneyimlemeniz gerekir.
|