Anasayfa
Satılık Oto
Satılık Parça
Haberler
Kaynak
Videolar
Albüm
Ziyaretçi Defteri
İletişim

Mustang'e Karşı Yaratıldı, Ama Efsaneyi Sarsamadı Bile

Eşşiz ve farklı! AMC Marlin'i en iyi tanımlayacak iki kelime. Gerçekten de 1965 yılında dahi, yollarda ona benzeyen otomobil bulunmuyordu. Peki Marlin nasıl varoldu? Konsept tasarımı ne zaman başladı? O zaman gelin bu benzeri olmayan otomobilin tarihine şöyle bir bakalım.








İlk başlangıçta Marlin farklı bir isimde farklı bir kişilikti. AMC dönemin ünlü tasarımcısı Dick Teague'dan, efsane olmaya ilk günden aday olan Ford Mustang'in benzeri bir otomobil yaratmasını istedi. Mustang piyasaya girişi ile beraber son sürat arttırdığı satış rakamlarından dolayı diğer üreticileri adeta ezmişti. Geride kalanlar bu farkı yakalamak için tırmanışa geçiyordu ve AMC bu yarışın dışında kalamazdı.



Dick Teague çalışmalarının sonunda hızlı bir Amerikan Gezinti arabası prototipi yarattı. American Motors hiç vakit kaybetmeden; 17 Ocak 1964 tarihi, Detroit Amerikan Mühendisler Cemiyeti'nde bu otomobili sundu. Otomobilin isimi Tarpon'du ve Mustang'in yarattığı "pony car" kavramını canlandıran heyecan, sportif ruh ve ayrıcalıklı stili yakalamıştı. Bu radikal fast-back tasarıma ek olarak Tarpon, oldukça gelişmiş bir ileri iç mekan konsepti özelliğini de taşıyordu.
1964 Amerikan şaseye oturtulmuş bu otomobilin 106 inçlik bir dingil açıklığı bulunmaktaydı. Ancak ilginç olan klasik Amerikan "hard-top"larının 54.5 inç olan yüksekliği Tarpon'da 52.5 olarak tasarlanmıştı. Burada amaç görüntüde daha zarif bir çizgi yakalamaktı. Amerikan hardtop otomobillerinden bir diğer farkı ise uzunluktu. Bu sefer Tarpon 180 inçle 177.25 inçlik uzunluğun üzerine çıkıyordu. Bir diğer ölçü farklılığı ise 14 yerine kullanılan 13 inçlik alüminyum jantlardı.



Bu estetik görüntüyü daha ileriye götürmek için ön cam derin bir açı ile kavisli yapılmıştı. Yan camlar ise direksiz bu otomobilin can alıcı noktalarından biriydi. Geliştirilmiş ızgaraları 1964 Amerikan tarzını yansıtıyor ancak oldukça ayrıcalıklı tasarlanmış.
Geliştirilmiş iç mekan konsepti dört kişilik rahat bir oturma planı sunuyor. Özel tasarlanmış spor koltuklar tavanla aynı şekilde siyah vinyl ile kaplanmış. Geniş iç mekan derin yerleştirilmiş ön panel ile sağlanmış. Alüminyum alaşımlı direksiyon, içbükey göbek bölümü ile sportif görüntüsüne güvenliği de katmış. Kapı kolları ve panellerde kullanılan ahşabın malzemesi ise ceviz. Genel bir bakışta Tarpon'un gerçekten de oldukça sıkı bir görüntüsü vardı.



Sıra üretime geldiğinde prototip üzerinde bazı değişiklikler yapılmasına karar verilmişti. Aslında benzerlerinden ayrı olmasını sağlayan boyutlarındaki farklılıklar o dönemin üretim teknolojisinin maliyet unsuruna yenik düşmüştü. Önce jantlar sonra da şasenin standart boyutlara getirilmesine karar verildi. Otomobilin "pony car" imajı daha çok spor otomobili olarak değiştirmişti. Dick Teague'nun yokluğunda yükseklik 1 inç arttırıldı ve sonuç olarak yaratıldığı 1964 yılından üretime geçtiği 1965 yılına daha farklı özellikleriyle ve yeni ismiyle girdi...Marlin.





[ YORUM ]


Toplam 1 yorum yapılmış. Yorumların tamamını görüntülüyorsunuz.

harika

çok güzelmiş bunu ilk defa gördüm

amerikanci mustafa (29.12.2009 - 21:44)

Tasarım: ARTER