Anasayfa
Satılık Oto
Satılık Parça
Haberler
Kaynak
Videolar
Albüm
Ziyaretçi Defteri
İletişim
HABERİN GÖRSELLERİ:

Facel Vega / 15-10-2012

Kelebeklerin birkaç günlük ömürleri vardır ve yaşadıkları süre boyunca renkleri, etkileyici şekilleri, sevimli kanat çırpışlarıyla doğanın en dikkat çekici böceklerinden biridirler ve çok sayıda koleksiyoncusunun da ana konusudur. Facel da bir kelebek gibi 10 yıl süren kısa serüveninde unutulmayan Vega modelini üretirken, markanın serüveni ikiye ayrılıyor. İlk olarak otomobil üretmeden önceki startı 1930'ların sonlarında başlıyordu.
1939'da Jean Daninos ve kardeşi Pierre Daninos tarafından kurulan Facel, çeşitli atölyelerin tasarımını yaparken, ayrıca otomotiv yan sanayi için de yedek parça üreten en büyük tedarikçilerden biriydi. Citroen Traction Avant, Panhard Dyna ve Ford Comet gibi araçların tasarımında da görev alan Jean Daninos'un en büyük hayali kendi otomobilini üretmekti. İkinci Dünya Savaşı sonrası yaşanan ekonomik sıkıntılar, özellikle Bugatti veya Delahaye gibi lüks otomobil üreticilerinin ekonomilerini olumsuz etkilerken, bazılarının da üretimleri sona ermişti. Savaşın ardından bu boşluğu fırsat bilen Jean Daninos, kendi otomobilini tasarlamaya başladı.
1939'da Jean Daninos ve kardeşi Pierre Daninos tarafından kurulan Facel, çeşitli atölyelerin tasarımını yaparken, ayrıca otomotiv yan sanayi için de yedek parça üreten en büyük tedarikçilerden biriydi. Citroen Traction Avant, Panhard Dyna ve Ford Comete gibi araçların tasarımında da görev alan Jean Daninos'un en büyük hayali kendi otomobilini üretmekti. İkinci Dünya Savaşı sonrası yaşanan ekonomik sıkıntılar, özellikle Bugatti veya Delahaye gibi lüks otomobil üreticilerinin ekonomilerini olumsuz etkilerken, bazılarının da üretimleri sona ermişti. Savaşın ardından bu boşluğu fırsat bilen Jean Daninos, kendi otomobilini tasarlamaya başladı.
Konforlu iç mekanıyla öne çıkan bu modelde katlanabilir koltuklar da bulunurken, boş ağırlığı 1800 kilogram idi. Facel Vega Sport ya da FVS'de, Chrysler'den alınan 203 HP gücündeki V8 motor görev yaparken, araç 160 km/s maksimum hıza ulaşıyordu. FVS, 1955'te 5.4 lt, 250 HP gücündeki V8'e sahipti.
1962'de makyajlanan Vega, Facel II olarak isimlendirilirken arttırılan görüş açıları, yeni süspansiyon sistemi ve büyüyen iç mekanına ek olarak performansıyla da öne çıkıyordu. Facel GT'de, 400 HP'lik V8 HEMI motor görev yaparken 17.0 saniyede 160 km/s'ye ulaşan aracın maksimum hızı ise 250 km/s idi. Hidrolik fren ile direksiyon sistemleri, klima ve elektrikli açılıp kapanan camları, yüksek fiyat etiketine yansıyordu. Zaten artık Lincoln yerine Rolls-Royce Silver Cloud'la bile mukayese edilmeye başlandı.
Vega'nın fiyatı yükselince ona alternatif olarak üretilmeye başlanan Facellia ise biraz daha küçük, "mütevazı" bir otomobildi. Facellia'da, başta motor olmak üzere yaşanan sorunlar, modelin satışlarının düşmesine neden olurken, şirketin ekonomik yapısını da sarsmaya başlamıştı.
Facel'ın otomobil üretmesi için sermayeye ihtiyacı vardı ve kendisine bir ortak buldu. Ancak bu yeterli değildi ve üçüncü bir ortak gereksinimi doğdu. Üç ortak bir araya geldiğinde ise ortak bir yol bulmakta zorlanan Daninos, şirketten ayrıldı. Bunun üzerine 1962 tarihinde Facel iflas etti. Ancak son bir umut olarak 1963'te Volvo motorlu Facellia'lar üretilirken bu da şirket için kurtarıcı olamadı. Facel, farklı yöntemler denedi ama başaramadı, 1964 yılında kapılarını kapattı. Facel, yedek parça ve servis hizmetlerinin yürütülmesi için birkaç yıl daha hizmet etti. Facel artık yoktu, ta ki birkaç ay öncesine kadar...
Mart 2012'de gelen bir haberde, yeni bir Facel Vega geliştirildiği ve ekim ayında düzenlenecek Paris Otomobil Fuarı'nda konseptinin tanıtılacağı belirtilirken 2014'te ise üretime geçilmesi bekleniyor. Bu yeni modelde 470 HP'lik HEMI motorun bulunacağı belirtilirken, yeni Facel Vega'nın seri üretime geçip geçmeyeceğini yakında göreceğiz.




[ YORUM ]


Toplam 1 yorum yapılmış. Yorumların tamamını görüntülüyorsunuz.

HARİKA

Bu sanat eserlerini derleyip bilgilendirdiğiniz için teşekkürler. Bunlar otomobil ise şimdi üretilenler nedir sizce

murat (25.11.2012 - 14:25)

Tasarım: ARTER