Anasayfa
Satılık Oto
Satılık Parça
Haberler
Kaynak
Videolar
Albüm
Ziyaretçi Defteri
İletişim
HABERİN GÖRSELLERİ:

Az her zaman daha çoktur!..

1961 model Lincoln Continental'in başarısını anlamak için öncelikle Lincoln' ün 1960 yılında içinde bulunduğu karışık durumu incelemek gerekiyor.
İkinci Dünya Savaşından 1960'a kadar Ford firması, Lincoln' ü Amerika'nın en çok lüks otomobil satan markası haline getirebilmek için çok ciddi para harcadı. Eğer Continental Mark II'yi de Lincoln sayarsak firma 15 yıl içinde tam 5 modelin kasasını tamamen yeniledi. Üç tane tamamen yeni motor lanse etti. Ayrıca Michigan ve Wayne'de iki yeni fabrika açtı. Ve tüm bu çabalarına karşın Cadillac tarafından çok ağır bir Pazar hezimetine uğradı. Lincon, Cadillac'ın sattığı her 8 otomobile karşın 1 otomobil satabildi.
Ford'un bu konudaki kaderi Amerika'nın Vietnam' da yaşadıkları ile neredeyse aynı idi. Her şeyi düşünmüş, çok ciddi paralar harcamış, gereken her şeyi yapmıştı. Ama elinde sadece ölmekte olan bir marka vardı. Artık ne yapılacağı giderek belirsizleşmeye başlamıştı.
Lincoln tasarım stüdyosunun başı Eugene Bordinat problemi ilk gören isimlerden biri oldu. Ona göre firmanın ürettiği otomobillerin marka kimliği ve devamlılığı yoktu. Firmanın ürettiği dört otomobilde dört farklı firma tarafından üretilen otomobillere benziyordu. Oysa Cadillac'lar her zaman Cadillac gibi duruyordu. Ona göre bir tasarım çizgisinde ısrar edilmeli idi.
Bordinat ve ekibi 1958- 60 arasında üretilen Lincoln' lerin tasarım çizgisini koruyarak 1961 model Lincoln'ü tasarlamaya başladı.
Ancak özel ürünler stüdyosunda Ford ekibi, Mark II'nin tasarımından yola çıkarak dört kapılı Thunderbird tasarımı üzerinde çalışıyorlardı. Bu tasarımı gören Ford yetkilileri otomobilin yeni Lincoln olması kararını aldılar. Ve modeli o kadar çok beğendiler ki hemen üretim aşamasına geçtiler. Böylece Mark II' den esinlenen Thunderbird tasarımı bir anda 1961 model Lincoln oldu. Ve Bordinat' ın ısrarla üzerinde durduğu devamlılık meselesi 1961 Lincoln ile başlamış oldu. Otomobilin tasarımında tek geleneksel nokta önde yer alan krom kaplamalı ızgara idi.
Continental'in tasarmındaki en önemli mesele sadelik idi. O günlerde Amerikan lüks otomobil anlayışı inanılmaz renk kombinasyonları, aşırı lüks ve gösteriş amaçlı üretiliyordu. Lincoln ise içinden dışına tamamen sade bir gösteriş sunuyordu müşterilerine. Bu nedenle galerilerde sergilenmeye başlanan Continental otomobiller önce yadırgandı. Ancak ilk ayın sonunda Lincoln satışları tavana vurmuştu bile. Satın alanlar klasikleşecek bir otomobil satın aldıklarının farkında idiler.
Cadillac tarafında ise işler artık karışıktı. Ve liderlik yavaş yavaş Lincoln' e doğru kayıyordu. Cadillac bu durum karşısında Lincoln'ün tasarım şefini transfer etmekte buldu çareyi. Ve bu transferin ardından ilk model Impala oldu. Ardından da tüm Cadillac ürün gamı değişti. Ve Continental Amerikan Lüks otomobil anlayışını değiştiren otomobil olarak tarihe geçti.




[ YORUM ]


Henüz yorum yapılmamış.

Tasarım: ARTER